Site Network: Home | Blogcrowds | Gecko and Fly | About


SELAMAT MENGHADAPI PEPERIKSAAN....DI BUMI ANBIYA' DAN BUMI RASULULLAH...

Di kesempatan ini saya ingin melakarkan ucapan 'Good Luck' kepada sahabat2 saya yang jauh di mata- Ainun Mardiah, Fatimahtuzzahrah, Halma Hashim, Samirah, dan semua kenalan yang berada di perantauan..Berjuang di Medan ilmu...sedang2 saya melayari blog2 sahabat, saya tertarik dengan bait2 kata perangsang semangat dari Pimpinan Persatuan Mahasiswa Universiti Islam Madinah, Ust Assyik. Good Luck juga saya ucapkan..Saya mohon izin 'copy' and 'paste' kata2 beliau buat tatapan kita bersama...bahawa sesungguhnya bertuahnya mereka yang diberikan peluang untuk menadah ilmu di bumi Rasulullah....

Madah beliau :

Renungkan para sahabat,

Di bumi Madinah ini tercatat era sejarah penurunan wahyu yang agung kepada Baginda Nabi Muhammad SAW.Di tanah ini juga pernah terlukis derapan-derapan kaki para sahabat yang sangat teruja apabila dikhabarkan berita telah turunnya wahyu dari Allah.Ketika itu,mereka bergegas bertemu Nabi dengan niat yang satu,ingin menghafaz Ayat-Ayat Al-Quran yang mulia dan mengikatnya erat di dalam hati seterusnya diamalkan secara bersungguh-sungguh di dalam kehidupan.

Sinergi keikhlasan dan keilmuan yang tegar bertamu di hati para sahabat ini sewajibnya mengalir di dalam urat nadi kita selaku penyambung mata rantai perjuangan Rasulullah SAW di bumi barakah ini.
Kita dihamparkan dengan nikmat yang terlalu luas,dapat menuntut ilmu di bumi kecintaan Rasulullah SAW dan umat Islam, ditemukan dengan terlalu ramai para masyaikh sebagai penunjuk jalan, justeru sewajarnya kita memikul amanah sebagai penuntut ilmu dengan penuh etika dan tanggungjawab.

Formula kecemerlangan Zulkarnain,seorang tokoh yang telah disebutkan penceritaannya di dalam Al-Quran menggambarkan kepada kita bahawa seseorang individu perlu mempunyai misi yang jelas tentang apa yang ingin dicapai di dalam kehidupannya.Menyoroti motivasi kejayaan Zulkarnain,wawasan dan misi yang jelas yang ingin dicapai adalah menguasai dunia bagi menegakkan kebenaran dan keadilan.Justeru,perancangan yang rapi dilonjakkan ke tahap global dan melalui strategi demi strategi yang terkawal rapi.Dengan memiliki kompas hidup iaitu Taqwa kepada Allah SWT, Zulkarnain menggabungkan elemen-elemen ini dengan diiringi keyakinan yang tinggi kepada Allah SWT sebagai Zat Yang Maha Kuasa untuk menurunkan pertolongan dan kejayaan. Akhirnya Zulkarnain berjaya mengukir kegemilangan.

Mahasiswa-mahasiswa UIM harapan ummah sekalian,

Kejayaan bukanlah semata-mata dinilai melalui ketajaman ilmu dan fikiran di dalam bidang akademik, bahkan dinilai melalui kemurnian akhlak dan syakhsiah kita selaku bakal ulama' pewaris Nabi.

Di dalam suasana kita berlumba-lumba mengulangkaji ilmu dan pelajaran,jangan dilupakan seruan untuk terus menyampaikan dakwah. Dakwah kita ialah dakwah yang bernafas panjang dan tidak rigid atau tertumpu kepada suatu masa atau tempat yang tertentu sahaja.

Firman Allah yang bermaksud :
“Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal Soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh Yang lain). Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau hajatkan)”[Al-Inshirah 94 : 7-8]

Sebagai anak muda yang bakal beraksi menggegar dunia, persiapkanlah diri kita dengan ilmu,pengalaman dan laluilah kehidupan seharian kita dengan azam yang teguh untuk sentiasa meledakkan ketaqwaan kita kepada Allah.

Semoga usaha dan amalan kita diterima sebagai amalan soleh di sisi Allah.

Salam perjuangan dari ana!

Posted by Mohd Asshik bin Abu Hanipah at 2:14 PMRenungilah...Ass-Syuhada' Fi Sabilillah...


Ujar saya:

Saya menadah tangan memanjatkan syukur pada Allah...Alhamdulillah..Ya Allah..masih ada tenaga muda yang jelas fikrah dan matlamatnya bakal pulang untuk menyelesaikan masalah ummah yang kami di sini dah cukup terluka dengan hidangan masalah ummah yang cukup membarah...

TAK MENANG TANGAN kami dibuatnya...Tidur tak lena...Resah dan gelisah melihat ummah hari ini..sedih pilu sentiasa di hati...Moga anak2 muda yang cintakan perjuangan dan cintakan ummah ini dipelihara oleh Allah....

0 Comments:

Post a Comment